Masterclass studioportret

Verwacht geen workshop met een model en een run op het mooiste plaatje...

Armen over elkaar

Het maken van een goed portret in zowel natuurlijk licht, daglichtlamp of studioflits is voor de beginnende fotograaf een uitdaging op zich. Zeker als men in korte tijd een reeks portretten moet maken. Heb je enige ervaring in het maken van portretten van bijvoorbeeld je kinderen maar zou je willen dat het niveau van een algemeen kiekje zou overstijgen, of kom je niet verder dan de armen gesloten over elkaar? Tijd om eens plaats te nemen voor de camera in plaats van er achter, om zo ook te ervaren hoe het is om geportretteerd te worden.

Drie situaties

Deze masterclass portret heeft als doel jou van twee kanten te laten ervaren hoe het is om een pakkend portret te maken en hoe het is om de aanwijzingen te volgen van een ander. Juist deze ervaring is een boost om door te pakken in de portret fotografie en jou handreikingen te leren om ook beter te worden in het maken van een portret. In deze masterclass gaan we in drie situaties aan de slag. Te weten:

 • Portret in natuurlijk licht. -al dan niet met reportage flitser.
 • Portret met behulp van een daglicht lamp.
 • Portret met behulp van studio flits.

De dag is er niet op gericht dat je de techniek en kennis van instellingen van licht en camera leert. Immers ben je al bezig met fotografie en weet je welke invloeden ISO, diafragma en sluitertijd hebben binnen de fotografie.

Uiteraard kan ik helpen met de diverse opstellingen en de keuze daarin, maar de nadruk ligt niet op de technische kant van het fotograferen.

We beginnen rond 10:00 uur met koffie of thee en er is een Friese traditie bij! Na een voorstelronde laat ik aan de hand van voorbeelden zien hoe ik mijn portretten maak.

Aan jullie de taak om te achterhalen middels welke lichtopstellingen deze zijn gemaakt. (Notitieblokken zijn aanwezig, je hoeft niets mee te nemen!)

Enkele onderdelen

 • Wat maakt een portret een sterk portret?
 • Welke lenzen zijn het meest ideaal voor het maken van een portret?
 • Waar let je op bij bepaalde type gezichten?
 • Camera hoog of laag qua standpunt?
 • Welke facetten van het gezicht leggen we de nadruk op en hoe communiceer je dat met je model?
 • Werk ik vanaf een statief of toch los uit de hand?
 • Welke materialen zijn het beste voor snelle portretten op lokatie?
 • Hoe zorg ik er voor dat ik mijn foto’s direct zichtbaar heb op mijn laptop tijdens het fotograferen?

De groep bestaat maximaal uit zes en minimaal uit vier personen. In de ochtend maak ik een aantal portretfoto’s van een van de deelnemers. Dat kan zowel met natuurlijk licht of daglicht lamp zijn. Daarbij ga ik mijn werkwijze t.a.v. houding, expressie en verdere aanpak laten zien. Dus mijn aanpak en uitwerking.

Aan de slag

Na de lunch gaan we in twee groepen aan de slag om met elkaar onder diverse omstandigheden portretfoto’s maken. Je bent hier geheel vrij in om daar een invulling aan te geven. We circuleren de groep van natuurlijk licht (Zoek in het pand een juiste plek) naar daglichtlamp en studioflits. Alle materialen zoals reflectie schermen, lampen en lichtvormers zijn aanwezig. Tegen het einde van de dag (Rond 15:00 uur.) verzamelen wij de foto’s en gaan we die bespreken. Je gaat naar huis met een dosis kennis en ervaring die direct toe te passen is in jouw volgende reeks portretten.

Voor wie is deze masterclass geschikt?

Voor hen die al enige tijd met fotografie bezig zijn en hun camera kunnen bedienen en instellingen kunnen aanpassen in elke onverwachte situatie. (Uiteraard worden de technische aspecten wel meegenomen in deze masterclass, maar de nadruk ligt er niet op!)

Verder wil je graag meer halen uit jouw portretten. Hoe stuur je een model aan en ga je om met ongemakkelijke momenten of lastige situaties.

Wat neem je mee

Je camera met reportageflitser, kaartlezer, batterijen, lenzen waar je meestal mee fotografeert.

Binnenkort weer van start...
Wil je jezelf eventueel samen met minimaal 3 anderen alvast opgeven? Dat kan...Dan plannen we een datum naar wens!

Nu al interesse?

Geef je dan nu alvast op met minimaal 3 andere personen dan plannen we een dag naar keuze.

Ja, ik meld mij alvast aan!